Gecertificeerd Yin en Vinyasa Yoga Teacher en grafisch vormgever.

Tijdens mijn opleiding tot grafische vormgever aan de Rietveld Academie, ben ik met danslessen begonnen: klassiek, jazz en moderne dans.
Geleidelijk aan verschoof dat naar ‘hard core sportschool fanaat’. Op die sportschool kreeg ik mijn eerste yin yogales; het yoga zaadje was in de grond gestopt…!

Toen ik in 2006 werd gevraagd om een vormconcept voor Yoga Magazine te maken, kwamen mijn werk als grafisch vormgever en yoga bij elkaar.

Daardoor kwam ik in aanraking met allerlei yogi’s en yogini’s uit binnen- en buitenland en dat inspireerde me om me meer en meer te verdiepen in de yoga.

Uiteindelijk ben ik aan de yin opleiding begonnen, in eerste instantie alleen ter verdieping van mijn eigen practice en niet met de bedoeling les te gaan geven.

De Yin-Teacher Training (en Vinyasa ) heb ik gedaan volgens de anatomische en filosofische principes van Paul en Suzee Grilley.
De Chakra studies die ik volgde, zijn volgens de leringen van Paul Grilley, Dr. Hiroshi Motoyama en Paramahansa Yogananda.

In 2018 heb ik de training afgerond ” Yin yoga en meditatie, meridianen , basis 5 elementen theorie van de Chinese medicijnkunde, yang flows en chi kung” bij Stillnessinyoga te Doorn.

Belangrijk voor mij is dat Yin niet zonder Yang kan én andersom.
Lichaam en geest zijn op hun best als ze in balans zijn: krachtig en flexibel, stevig en zacht, stabiel en vloeibaar.
Yin en Yang, ze gaan hand in hand en dat doen ze voor goeie redenen:

Een krachtig lichaam zonder flexibiliteit wordt stijf en kwetsbaar.
Een flexibel lichaam zonder kracht wordt wisselvallig en kwetsbaar.
En beide zullen vatbaar zijn voor blessures.

Afgezien van dat Yin Yoga zeer ontspannend kan werken, kan het ook goed zijn voor je algehele gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk.
In mijn lessen streef ik er naar iedereen een gevoel van totale overgave en ontspanning te geven. Ademhaling is daarbij heel belangrijk.
De adem is je anker- en concentratiepunt gedurende de hele les, want je adem is er altijd.

Namasté, Freddy