Yin Yoga

Alles in het leven zou je kunnen verdelen in yin en yang.
De yang kwaliteit kenmerkt zich o.a. door actie en dynamiek, extravert, het alledaagse, het masculine, vuur en de zon.
Yin kwaliteiten zijn introspectie, ontvankelijkheid, acceptatie, rust, de mystieke kant van het leven, het water-element, etc. Niets is echter alleen yin of enkel yang van aard; ze dragen altijd een aspect van elkaar in zich. Er is sprake van (innerlijke) harmonie wanneer beide energieën elkaar in balans houden.

Je zou kunnen zeggen dat de maatschappij tegenwoordig overwegend ‘yang’ van aard is. Voor veel mensen geldt dat ze een druk bestaan leiden, de lifestyle is naar buiten gericht en consumptie en het belang van het uiterlijk worden gestimuleerd. Door een tekort aan yin energie, ofwel het uit balans zijn van yin en yang, komen stress, depressie en fysieke kwalen steeds vaker voor.

In Yin yoga maken we kennis met de kwaliteit van stilte, met ‘zijn’ i.p.v. ‘doen’, acceptatie en introspectie. Ook kun je gaan ervaren dat wanneer zich een probleem of uitdaging voordoet – bv. een lastige pose of een vervelend gevoel of onrustige gedachte – dat we dat normaliter beantwoorden met een reactie, het oplossen van het probleem door iets te ‘doen’ -te bewegen of ons van binnen te verzetten tegen wat er op dat moment is. Yang dus.
Echter, soms veranderen we juist iets door iets niet te doen, maar door er helemaal bij aanwezig te blijven, het te accepteren, het te doorzien en te doorvoelen.

We blijven in Yin yoga langer in een houding; zo’n 3 tot 5 minuten om onszelf te observeren en om tot diepere lagen in ons lichaam door te dringen. Ons bindweefsel, ook wel fascia genoemd, onze gewrichten, pezen en banden maar ook om onze meridianen (energiebanen) te stimuleren. We nodigen het lichaam als het ware uit om chronische stijfheid, spanningen en blokkades los te laten en we worden soepeler, vrijer en energieker.
In de Yin yoga les gaat het niet over vorm; de perfecte houding of hoe we eruit zien, maar eerder over het cultiveren van een accepterende innerlijke houding terwijl we ons lichaam lekker laten stretchen en van binnenuit vrijer en opener laten worden. We stappen bewust en zonder te forceren uit onze comfort zone door te ‘blijven’ in een houding om daar vervolgens te observeren, onszelf en onze eventuele weerstanden, emoties en gedachten beter te leren kennen om zo tot een innerlijke balans van yin en yang te komen.